VECKA 36 🌸

Vecka 36:

Jag kan knappt tro orden jag skriver men imorgon går vi in i vecka 37 och det i sin tur innebär att min mammaledighet är extremt nära. Jag räknar idag, imorgon och torsdag som ”riktiga” arbetsdagar för på fredag ska jag först till barnmorskan på morgonen och sen ska vi ha tårtkalas för mig kl. 11 och sen är det inte så himla mycket kvar av dagen efter det. I skrivande stund är det alltså inte alls många arbetstimmar kvar tills mammaledigheten är ett faktum. Jag kan knappt vänta!

Sömn:

Jag sover sisådär just nu. Vaknar varje natt kl. 03.00 och är uppe och går eller ligger och filosoferar. Sover väldigt bra utöver det och har ingenting att klaga på gällande sömnen. Jag vet de som är gravida i samma vecka som mig som sover jättedåligt och aldrig kan bli riktigt bekväma. Det enda jag fått ändra med min sömn är att inte sova på mage och att när jag ligger på sidan, alltid ha en kudde mellan knäna för att avlasta mitt bäcken. Vissa nätter är jag mer obekväm än andra, speciellt när bebisen sparkar mycket uppåt och det känns som att jag har samtliga av mina organ i strupen..

Mat:

Jag äter som vanligt relativt hälsosamt. Min vikt kryper sig sakta uppåt och jag är väldigt nöjd med hur den utvecklats under graviditeten. I början gick jag ner och sen stod vikten stilla. Sen har vikten smugit sig upp och jag skulle säga att jag går upp ca 1 kg nu mellan varje barnmorskebesök som är varannan vecka. Just nu har jag gått upp ca 13 kg och det är mer än godkänt i mina ögon när jag imorgon går in i vecka 37. Jag bär på all vikt på magen och har inte ökat alls i mått varken på ben eller armar. Jag kan fortfarande använda jeansen jag köpte i v. 8, det är bara mudden runt magen som börjar bli liten. Gällande maten så åt jag ju i stort sätt allt, alltid i mitten av graviditeten. I början åt jag väldigt lite så jag mådde så fruktansvärt illa stundtals. Jag kämpade verkligen med att få i mig bra mat då. I mitten av graviditeten mådde jag bättre men var oerhört trött och åt därför mycket socker. Det har jag fått total avsmak för nu i slutet och vill äta hälsosamt under veckorna och istället äta onyttigare mat under helgen. Det fungerar riktigt bra. Just nu äter jag precis som jag gjorde innan jag blev gravid förutom detaljen att jag äter mindre portioner, fast oftare. Nu i slutet av graviditeten märker jag att jag inte kan äta lika mycket på en gång som jag kunde innan. Det är oerhört trångt i magen nu och jag känner verkligen hur det tar stopp efter en halv portion nu. Igår åt jag exempelvis halva min matlåda till lunch och det var precis lagom. Jag blev hungrig några timmar efter igen men det visste jag att jag skulle bli så jag var förberedd och åt en burk kvarg innan det var dags för middag hemma. Kosten just nu känns väldigt balanserad och bra. Jag trivs med den.

Känslor:

Jag börjar bli mer och mer introvert nu. Jag har inget emot att sitta ensam hemma på kvällarna istället för att ungås med folk. Det gör jag givetvis också gärna men om det inte finns någon att umgås med så gör det inget. Jag uppskattar att ”ruva” för mig själv just nu och behovet av umgänge går ner mer och mer. Både jag och Oskar är väldigt spända inför förlossningen nu. Mina tankar går oftast nu till hur det ska utspela sig. Hur kommer förlossningen börja? Kommer mitt vatten gå eller kommer det ”bara” börja med värkar hemma som successivt blir starkare? Kommer det börja mitt i natten? Hur kommer bilfärden till Ystad bli? Kommer vi ens få komma till Ystad?

Fysiska symptom:

Jag har haft mycket förvärkar nu och jag känner verkligen att något är på G. Desto närmare vi kommer förlossningen desto mer spänd och upprymd blir jag. Min förlossningsväska är så packad den kan bli just nu och jag känner mig redo. Det enda jag känner är att jag vill avsluta min arbetsvecka och få några dagar ledigt innan det drar igång. Men jag känner verkligen i varje cell att någonting pågår och händer i kroppen. Det är en väldigt häftig känsla.

Bebisens utveckling:

Bebisen känns jättestor nu. Alltså som att magen snart sprängs för att hon är så stor. Hennes rörelser är tunga och starka. Hon hickar dagligen. När hon rör sig ser man det på hela magen och igår kände jag tydligt en fot vid högra sidan av mina revben. Hon reagerar oerhört starkt på Oskars beröring och röst nu. Mycket mer än innan. Varje kväll smörjer Oskar in min mage och då blir hon genast aktiv och kommunicerar med honom. När Oskar säger ”hon vet att jag är hennes pappa” blir jag så rörd och gråter en skvätt för det är så fint. Under hela vårt snart 10-åriga förhållande har jag sagt att jag längtat till detta. Att Oskar är pappa till vårt barn. Det är så nära nu..

Magen igår. Kommer sakna den så mycket när graviditeten är slut. Låg och pratade med Oskar om det igår när vi skulle sova. Hela livet har min mage varit något jag försökt dölja eller förminska. Under snart 9 månader har den varit något jag framhävt och velat utmärka. Jag har under varje vecka som gått varit så glad för att den blivit större och för att den synts mer tydligt. Jag har blivit överröst med komplimanger om hur fin den är. Mina nära och kära och klappat på den och boostat den med kärlek. Jag har burit tajta klänningar för att framhäva den för att jag älskar den så himla mycket. För att jag känner mig speciell och vacker i min graviditet och för att människor ska kunna se att jag är gravid. Aldrig i hela mitt liv har jag lagt så mycket fokus på att framhäva en kroppsdel jag tidigare försökt gömma. Är inte det helt galet när man ser kontrasterna såhär tydligt? Att vara gravid och att bära på vårt barn är det finaste jag någonsin upplevt.

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>